Uden mad og drikke dur helten ikke :

Når det gælder plejen af søvn, mad og drikke, må det anses for sikkert at alle kan forbedre sine præstationer væsentligt, ved at disciplinere sin rutine omkring mad og søvntidspunkterne.

Det mest ideelle er at spise en kraftig frokost (kl. 12) og en let middag (kl. 18), hvis du skal spise dit hovedmåltid om aftenen så sørg for at det ikke bliver senere end kl.18.

Sørg for at tygge maden godt, for at maven lettere kan omsætte den.

Det blod der går til at forarbejde den mad du har spist mellem kl. 18 og kl. 19, behøver din hjerne også for at give dig en dyb og nyttig søvn. Forsøg at gå tidligt i seng kl. 22 senest. Hvis du I skal have et fornuftigt udbytte af din træning skal du overholde denne regel.

Mandag-torsdag skal man sørge for at få sine proteindepoter fyldt op. Undgå fed mad. Begynd dagen med et glas vand eller to, derefter en stor portion havregrød eller havregryn med skummetmælk, efter grøden tager du et glas vand eller skummetmælk. Alle andre mælke- arter er for tunge og for langsomt omsættelige.

Torsdag-lørdag, der skal du, have fyldt dine kulhydratdepoter op , så derfor en masse kulhydrater dvs. groft brød, knækbrød, salater, alle former for grønt- sager, ris og spagetti.

På løbsdagen bør du vænne dig til at stå tidligt op, helst en time før det er nødvendigt, for at komme i gang på den rigtige måde, der er ikke noget der kommer så let bag på dig.

Pas på ikke at stresse af sted, det sluger din kostbare energi og kræfter. Når du er kommet op så tag træningsdragten på og løb eller jog en tur, så en portion havregrød og den må gerne være meget tyk i dag for at rive noget op i tarmen, som så tømmes en halv times tid efter.

Hvis du bliver sulten mellem heatene så tag noget frugt eller knækbrød.

Væskebalancen :

Under enhver form for aktivitet udvikler din krop en masse varme og en del energi frigøres. Under et stort race er det ikke unaturligt at du taber dig 3 kg. Langt den overvejende del af det er væske, derfor er det utroligt vigtigt at få indtaget det tabte da det naturligvis ellers vil svække arbejdsindsatsen. Det kan du forberede ved at fylde dine væskedepoter op i dagene før racet. Den væske du indtager bør være 25-30 grader, for ikke at slå maven i stykker. Det er heller ikke lige meget hvad den består: af. Ved kroppens væsketab går der først og fremmest vand til spilde, men også en mængde vigtige salte og mineraler.

Man kan selv lave en god drik, tag 2 liter vand, pres 2 citroner, en spiseskefuld druesukker/råsukker og en teskefuld salt. Dette rystes godt og du har en god og billig drik.

Du løbe træner, svømmer og kører cykelcross for at træne lunger og hjerte. Du træner i gymnastiksalen og køretræner næsten hver dag. På løbsdagen begynder det hele med træningen, hvor du lærer banen at kende og alternative spor inden det første heat. Er gearingen, affjedringen og dækkene rigtige ?? Det gælder om at kunne koncentrere sig 100%. Alt dette er noget som alle tænker på at have i orden. Man har bare glemt, at mad og mangel på søvn kan vælte hele læsset. Du må være selvdisciplineret nok til at få denne side plejet på lige fod med de andre ting.

Spiser du f.eks. en sen kraftig aftensmad dagen før racet og fortsætter med havregrød i rå tilstand om morgenen samt æg og sødmælk, er det roden til et senere dårligt resultat. Denne kost er for langsom omsættelig, dvs. at for meget blod er koncentreret i maveregionen til for- brændingen, hvor det skulle have transporteret ilt rundt i kroppen og ikke mindst til hjernen.

Plej dig selv, som du plejer din motorcykel.

Den rigtige kost og tilstrækkelig hvile er lige så vigtig som benzin til din mc hvis i sammen skal nå jeres mål i fremtiden.

God Fornøjelse !

Peter Schmidt, Basballe Crosscenter